1. Deze Griet heeft hét… voor Geel
 2. Start parlementair jaar 2012 - 2103
 3. Nieuw(s)
 4. Modernisering schenking – en successierecht
 5. Meer kreukelpalen voor meer verkeersveiligheid
 6. Ook Vlaanderen zal binnenkort aanslagbiljetten digitaal kunnen versturen
 7. De Kempen Beweegt
 8. Griet in actie:
 9. Griet kijkt uit naar…
 10. Grie(t)ip
 11. Contactgegevens

Deze Griet heeft hét… voor Geel

Zondag 14 oktober is het zover, we kiezen dan nieuwe gemeente – en provincieraden. Mijn verkiezingscampagne loopt op volle toeren!

Deze Griet heeft het voor….

… verkeersveiligheid & vlotte mobiliteit
… werken & ondernemen in Geel
… de samenleving & de gezinnen
… GEEL!

Wil je graag weten waar deze Griet het nog allemaal voor heeft? Zie:  http://grietsmaers.be/campagne/

Start parlementair jaar 2012 - 2103

Maandag 24 september ’12 ging het nieuw parlementair jaar 2012 – 2013 officieel van start. Minister President Kris Peeters gaf traditiegetrouw zijn Septemberverklaring met daarbij aansluitend een weergave van de begroting voor volgend jaar.
Voor 2013 stelde de Vlaamse regering, voor het derde jaar op rij, een begroting in evenwicht voor, zonder daarbij te raken aan de burger. Er wordt bespaard binnen het eigen overheidsapparaat en enkele nieuwe beleidsmaatregelen zullen even ‘on hold’ gezet worden, zoals de kindpremie. Daarentegen wordt niet geraakt aan het groeipad inzake onderwijs, welzijn, innovatie en investering in infrastructuur. Duidelijke klemtonen voor een warm Vlaanderen dat investeert en de basis legt voor groei. Vlaanderen staat er, samen bouwen we aan een beter Vlaanderen voor iedereen!

Voor de Septemberverklaring en bespreking hiervan in het Vlaams parlement, zie: http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showParlInitiatief.action?id=681057

Nieuw(s)

Neem zeker een kijkje op de vernieuwde website van Griet en aarzel niet uw suggesties met Griet te delen.

www.grietsmaers.be

Modernisering schenking – en successierecht

Het erfrecht en de successierechten zijn niet meer aangepast aan onze moderne samenleving: we worden steeds ouder, we kennen vandaag de dag veel meer samenlevingsvormen dan enkel het traditionele gezin, de vastgoedprijzen zijn sterk gestegen, … De roep om hervormingen klinkt alsmaar luider. Griet doet samen met collega Vlaams parlementslid, Katrien Schryvers, enkele concrete hervormingsvoorstellen en hanteert hierbij 3 principes: familiale solidariteit, aanpassing aan nieuwe gezinsvormen en een snellere economische aanwendbaarheid van middelen.

Voor meer toelichting en overzicht van de voorgestelde hervormingen zie: http://grietsmaers.be/persberichten/persbericht-20120829-concrete-voorstellen-voor-modernisering-schenking-en-successierecht/

Meer kreukelpalen voor meer verkeersveiligheid

Bij nieuwe verlichtingsprojecten van het Vlaams Gewest worden kreukelpalen geplaatst. Kreukelpalen plooien, door hun buigzaam concept, bij een aanrijding rond de aanrijdende auto. Hierdoor wordt de passagiersruimte in de wagen nagenoeg niet vervormd en de schok voor de inzittenden beperkt. Op die manier verhogen de overlevingskansen van de inzittenden. In 2011 werden in totaal 2177 verlichtingspalen geplaatst, bijna de helft hiervan (1015) zijn kreukelpalen. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister voor mobiliteit en openbare werken Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Griet Smaers.
De meeste kreukelpalen (691) werden in de provincie Antwerpen geplaatst.

Voor meer informatie zie: http://grietsmaers.be/persberichten/persbericht-20120921-meer-kreukelpalen-voor-meer-verkeersveiligheid-2/

Ook Vlaanderen zal binnenkort aanslagbiljetten digitaal kunnen versturen

De voorbije zomer keurde de federale overheid de elektronische factuur goed, waarmee onder andere ondernemers nu actief aan de slag kunnen. Ook Tax – on – web kende dit jaar een enorme stijging in het aantal gebruikers. Meer en meer kiezen burgers ervoor om elektronisch en digitaal hun administratieve plichten te vervullen.
Griet ondervroeg bevoegd minister voor financiën Philippe Muyters op 19 juli 2012 voor de tweede keer (ook al op 29 maart 2011) over de invoering van digitale aanslagbiljetten binnen de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) met het oog op de efficiëntiewinst die hiermee geboekt kan worden en de administratieve vereenvoudiging, voor zowel overheid als burger. Thans laat minister Muyters weten dat de Vlaamse regering op 20 juli 2012 het ontwerpdecreet met diverse bepalingen over financiën en begroting definitief goedkeurde. Hierdoor krijgt de Vlaamse belastingdienst de mogelijkheid om voortaan de aanslagbiljetten elektronisch te versturen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams parlement om daar goedgekeurd te worden. Griet is erg tevreden datVlaanderen in de loop van 2013 klaar zal zijn om op een volwaardige manier de aanslagbiljetten elektronisch te verzenden naar wie daar om verzoekt.

De Kempen Beweegt – CD&V Midden Kempen houdt actie voor de aanpak van het snelwegencomplex in Ranst en ontlasting van dorpskernen

Er beweegt heel wat op mobiliteitsvlak in de Kempen. Denk maar aan de werken in het kader van de aanleg van de Noord Zuid verbinding, heraanleg van de E313, uitvoering van een provinciale mobiliteitsstudie Noorderkempen, enz. Deze maatregelen zullen de komende jaren ongetwijfeld een belangrijke verbetering teweeg brengen voor de ganse regionale mobiliteit. Enkele ontwikkelingen in de regio Grobbendonk – Herentals – Lille zorgen voor een bijkomende verkeersimpact in de regio Midden Kempen. Deze ontwikkelingen betekenen een steeds zwaardere mobiliteitsdruk (veelal zwaar vervoer) in de kernen van Grobbendonk, Lille, Herentals, Poederlee, Lichtaart enz. De CD&V besturen van deze gemeenten pleiten voor enkele belangrijke en dringende mobiliteitsaanpassingen.

Voor meer informatie hierover zie: http://grietsmaers.be/cdv-besturen-vragen-dringende-aanpak-van-de-mobiliteitsknoop-midden-kempen/

Griet in actie:
 • Eurofeesten Geel: Van woensdag 15 tot en met zondag 19 augustus vonden de vijfjaarlijkse Eurofeesten plaats in Geel. Ook Griet gaf 5 dagen onderdak aan enkele Italianen en wisselde heel wat interessante ervaringen uit met Europese collega’s. Het werd een echt feestweekend!(foto Eurofeesten)


 • 100 jaar Landelijke Gilden St. Dimpna: Zondag 26 augustus vierde de Landelijke Gilden St. Dimpna haar 100 jarig bestaan. De gebroeders Dams hielden opendeurdag op hun landbouwbedrijf te Kievermont, Geel. Griet was erbij en verzorgde er samen met KVLV St. Dimpna het ontbijt.


 • Ondernemerscafé UNIZO Geel: Op woensdag 29 augustus organiseerde UNIZO Geel voor de 3de keer een Ondernemerscafé. Deze keer was de parochie Punt aan de beurt. Een 50 – tal ondernemers verzamelde op het terras van Grand Café Sfinx en genoot van informele contacten met collega ondernemers vergezeld van een hapje en drankje. (foto ondernemerscafé)


 • CandiDat&Voorstelling CD&V Geel: Zaterdagavond 15 september nodigden de kandidaten op de Geelse CD&V lijst de Gelenaren uit op een fantastische voorstellingsshow. De Geelse burgers konden op informele manier kennis maken met alle kandidaten. Een gezellige avond met veel volk en warme contacten!


 • Werfbezoek Noord Zuid Kempen: De werken aan hét mobiliteitsproject van de Kempen, de Noord Zuid Kempen, zitten meer dan op schema en ook de realisatie van de fly – over in Geel West wordt steeds zichtbaarder. Op dinsdag 18 september kreeg Griet de kans om, samen met heel wat betrokken partners van het project, de werf te bezoeken. Een erg boeiende dag met een brede blik achter de schermen en een eerste stap op de nieuwe brug over het Albertkanaal. De ganse ontwikkeling van het project zal een absolute meerwaarde betekenen voor Geel en de hele regio Kempen.


 • Dag van de Klant: Naar jaarlijkse traditie zette UNIZO en de ondernemers hun klanten in de bloemetjes. UNIZO Geel trakteerde op cadeaubonnen van de Stad Geel, samen met enkele andere bestuursleden bemande Griet de stand aan de Sint Amands kerk en liet heel wat klanten aan het Rad van Fortuin draaien.


 • Accolade Award uitreiking: In het kader van de 7 CD&V prioriteiten voor de lokale enprovinciale verkiezingen, en meer in bijzonder betreffende deprioriteit,‘inzetten op echte integratie’,ontving Geel een Accolade Award voor het project Box in a Box in stadsfeestzaal De Waai. Geel maakt zo werk van geluidsarme fuiven met een minimum aan lawaaihinder voor de omgeving. Staatssecretaris voor Staatshervorming en Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten reikte de award uit.


 • Campagne op volle toeren: De voorbije weken en ook nog de komende dagen draait de verkiezingscampagne op volle toeren, affiches werden geplakt, folders worden gebust en er was ook nog de flashmob met de vrouwelijke CD&V kandidaten op de zaterdagmarkt in Geel, voor het filmpje zie: http://www.youtube.com/watch?v=ToNhdkOJkpw
Griet kijkt uit naar…
 • het Ladies First weekend en de herfstopendeurdagen van Geel Centrum
 • een CD&V overwinning op 14/10?
Grie(t)ip

In deze nieuwe nieuwsbriefrubriek geeft Griet een leuke tip, “een Grie(t)ip”. Het kan een boek zijn dat je zeker moet lezen, een adresje waar het overheerlijk culinair genieten is, een uitstap die de moeite waard is, enz. Met de vakantie voor de deur heeft de Grie(t)ip een zomerse en Geelse toets!

Het vernieuwde Marktplein in Geel met tal van goede horecazaken. Zeker tijdens het Ladies First weekend van 6 en 7 oktober ’12 valt er heel wat te beleven in de verschillende zaken.

Het hele programma vind je terug op: http://www.geelcentrum.be/def/pages/overview/34/ladiesfirst-firstladies.html
BEZOEK aan het Vlaams parlement

Het is steeds mogelijk om met een groep (klein of groot) een begeleid bezoek te brengen aan het Vlaams parlement – voor vragen en/of afspraak: Marjan De Muynck – 02/552.42.97 of marjan.demuynck@vlaamsparlement.be

Contactgegevens

Griet Smaers
Vlaams Parlement

Leuvenseweg 86
1011 Brussel
Tel: 02/552.42.97
Fax: 02/552.44.46

e-mail:
griet.smaers@vlaamsparlement.be
griet@grietsmaers.be

Marjan De Muynck
Vlaams Parlement

Leuvenseweg 86
1011 BRUSSEL
Tel: 02/552.42.97
Fax: 02/552.44.46

e-mail:
marjan.demuynck@vlaamsparlement.be
marjan@grietsmaers.be

www.grietsmaers.be  

zitdag: eerste en derde vrijdag van de maand
van 9u tot 10.30u in de lokalen van Unizo Geel